Uvod

Ko govorimo o oljki in oljčnemu olju, se nam odpira starodavna večtisočletna knjiga.

V Antiki, v starorimskem in grškem slovstvu najdemo celo vrsto namigov, odlomkov, citatov, ki govorijo o oljki, olju in gojenju tega drevesa in njegovem žlahtnem soku.

Pomislimo na Sveto pismo, mite, izročila ljudstev, ki so se naselila v sredozemskem pasu, ki omenjajo sveto drevo, sveto olje ali npr. na oljčno vejico, ki jo je prejel Noè od Gospoda, kot simbol miru po povodnji). Prav v tistem Sredozemlju – zibelki zahodne civilizacije – je po mnenju botanikov iskati genetsko domovino oljčnega drevesa.

Oglejmo si nekatere citate:

Cicero
Pacatae ramus olivae ” – Oljčna vejica oznaniteljica miru
Plinij
Et oleum et operam perdere ” – Izgubljati čas in napor
Horac
Me pascunt olivae ” – Hranim se z oljkami
Virgili
Incumbens tereti olivae ” – Naslonjen na palici iz oljčnega drevesa

M.P. Cato je spisal agronomski traktat »Oleum viride quamodo fiat« - Kako pridelati zeleno olje

V samem Svetem Pismu lahko zasledimo torej nad 200 kitic, v katerih se ponavljajo besede: oljka, olje, oljčnik, itd.. Med njimi smo izbrali najizrazitejše:

Mz 8,11
Proti večeru se je golobica vrnila in glej, v kljunu je imela zeleno oljčno vejico. Zdaj je Noe vedel, da so vode na zemlji upadle.
Sod 9,8
Šla so, šla so drevesa, da si mazilijo kralja. Rekla so oljki: ›Kraljuj nad nami!‹ .
Sod 9,9
Oljka jim je rekla: ›Mar naj pustim svojo maščobo, zaradi katere me poveličujejo Bog in ljudje, in se grem povzdigovat nad drevesa?‹
Jeremja 11,16
»Zeleno oljko z lepimi sadeži in bujno rastjo« te je nekoč imenoval GOSPOD. A s hrumom velikega viharja bom zažgal ogenj na njej, da ji bodo veje zgorele«
Oz 14,7
Njegovi poganjki se bodo razvejali, veličasten bo kakor oljka, dišal bo kakor libanonski gozd.
Zaharija 4,12
Spregovoril sem drugič in mu rekel: »Kaj pomenita dve oljčni veji, ki spuščata olje skozi dve zlati cevki?«
Nehemija 8,15
Oznanili in razglasili so po vseh svojih mestih in po Jeruzalemu, rekoč: »Pojdite v gore in prinesite nam oljčnih vej, vej divjih oljk, mirtovih in palmovih vej ter vej listnatega drevja, da naredimo šotore, kakor je zapisano.«
Psalmi 52,10
Jaz pa sem kakor zeleneča oljka v hiši Božji; zaupam v Božjo dobroto na vekov veke.
Psalmi 128,3
Tvoja žena bo kakor rodovitna trta sredi tvoje hiše; tvoji otroci bodo kakor oljčne mladike okrog tvoje mize.
Izaija 17,6
Ostali bodo le pobirki, kot tedaj, ko otrese oljko: dva, trije sadeži na vrhu krošnje, štiri, pet na vejah sadnega drevesa,
Pisma Rimljanom 11,17
Če pa so bile nekatere veje odlomljene in si bil ti, divja oljka, vcepljen na njihovo mesto in si postal deležen mastnosti oljčne korenine,
Samuel 10,1
Tedaj je Samuel vzel posodico z oljem, mu ga izlil na glavo, ga poljubil in rekel: »Ali te ni GOSPOD mazilil za kneza čez svojo dediščino?»
Psalmi 104,15
Vino razveseljuje srce človeku, da pusti sijati obraze bolj kakor olje, kruh podpira srce človeku.
Pregovori 21,20
Dragocen zaklad in olje sta v hiši modrega, ponorel človek ju pogoltne
Pregovori 27:9
Srce se veseli olja in kadila in sladkosti prijatelja, izvirajoče iz življenjskega nasveta.
Pregovori 27,16
kdor jo ustavlja, ustavlja veter, njegova desnica srečuje olje.
Joel 1,10
Polja so opustošena, zemlja žaluje, kajti žito je opustošeno, mošt se je posušil, olje je usahnilo.
Joel 2,19
GOSPOD je odgovoril in rekel svojemu ljudstvu: »Glejte, pošiljam vam žita, vina in olja, in se boste sitili z njim. Ne bom vas več dal narodom v zasmeh. »
Matej 25,3
Nespametne so vzele svoje svetilke, niso pa s seboj vzele olja. Preudarne pa so s svetilkami vred vzele v posodicah olje. Ker se je ženin mudil, so vse podremale in zaspale. Opolnoči pa je nastalo vpitje: ›Glejte, ženin! Pojdite mu naproti!‹ Tedaj so vse device vstale in pripravile svoje svetilke.
Matej 25,8
Nespametne so rekle preudarnim: ›Dajte nam svojega olja, ker naše svetilke ugašajo!‹
Marko 6,13
Izgnali so tudi veliko demonov in veliko bolnikov mazilili z oljem ter jih ozdravljali.
Luka 7,37
In glej, ko je neka žena, ki je bila v mestu grešnica, izvedela, da je v farizejevi hiši pri mizi, je prinesla alabastrno posodo dišavnega olja in vsa objokana od zadaj stopila k njegovim nogam ter mu jih začela močiti s solzami. Brisala mu je noge z lasmi svoje glave, jih poljubljala in mazilila z oljem.
Janez 12,3
Tedaj je Marija vzela funt dragocenega dišavnega olja iz pristne narde, mazilila Jezusu noge in mu noge obrisala s svojimi lasmi. Hiša se je napolnila z vonjem po dišavnem olju.
Jakob 5,14
Če je kdo med vami bolan, naj pokliče starešine Cerkve in naj nad njim molijo ter ga v Gospodovem imenu pomazilijo z oljem.
Razodetje (Apokalipsa) 6,6
In slišal sem kakor glas, ki je govoril sredi štirih živih bitij: »Merica pšenice po denariju in tri merice ječmena po denariju! Olju in vinu pa ne delaj škode!«

Oljčne veje